dissabte, 21 de març del 2015

La serra de Milany

La serra de Milany està situada al sud de la comarca de Ripollès, limitant amb la comarca d'Osona dins dels municipis de Vallfogona del Ripollès i Vidrà, el seu punt més elevat és de 1533 metres d'altitud on està ubicat el castell que porta el mateix nom, el castell de Milany. Era un punt estratègic per a la defensa de la pau i la justícia de les contrades. Trobem referències del castell en documents datats de l’any 962, com a castell pertanyent al comtat de Besalú.
Actualment no queda pràcticament res del passat gloriós d'aquest indret, tan sols el paratge amb les panoràmiques que ofereix aquest enclavament privilegiat, mirador natural per tots els seus costats. A la cara nord ens ofereix vistes úniques de tot el Pirineu oriental, a ponent el Berguedà i al sud la plana de Vic amb el Montseny i d'altres serralades més llunyanes.
La serra té dos vessants, la nord amb grans boscos de frondoses fagedes i a la cara sud amb prats de pastures tenyits amb arbreda localitzada amb gran varietat d'arbres com el roure, boix, faig, etc.
Un indret que transmet pau i tranquil·litat i no deixa indiferent al que camina entre camins i corriols d'aquest bonic escenari.
 



Bones vistes del Pedraforca, serra del Cadi i més aprop els Rasos de Tubau.


Mirant cap al nord la serra de Sant Amand amb immillorables vistes a tota la serralada Pirinenca amb el majestuós Puigmal com a cim més alt.


El Canigó també es contempla perfectament, sembla que el tenim a tocar amb les nostres mans.


Faig centenari dels més grans de la comarca, el perímetre del tronc és de 5 metres 15 cm i la font de l'Obi, just al tronc d'aquest immens faig, l'aigua surt d'un forat de l'interior de les seves arrels.



La casa de pagès de Milany, avui en dia deshabitada, tot i que cada any les pastures del seu terme són aprofitades per un nombrós remat de vaques.


Vistes de Sovelles i mes al lluny l'ermita de la Quart.


La serra de Bellmunt rodejada per un mar de núvols.


2 comentaris:

  1. Bonic indret Raimon! com ja saps, moltes vegades no cal enfilar-se massa per tenir paisatges dignes d'alta muntanya. Aquests prats tenen molt bona pinta ;)
    Enhorabona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Carles, un indret que et recomano, pots fer una ruta circular molt maca des de Vallfogona arribant el castell de Milany i Santa Magdalena.

      Efectivament els prats de voltants del castell són força interessants.

      Elimina